Malí farmári kakaa majú obavy z klimatickej zmeny a dosahovanie živiteľského príjmu, zdôrazňuje nový prieskum

madox_0_Cocoa_farmer_on_farm_afraid_of_climate_change_hyperreal_58835470-3a38-4ad3-8556-47a64e7441eb

„Zhruba päť miliónov, prevažne malých farmárov, produkuje 75 % svetového kakaa. Získanie živiteľského príjmu sa stalo kľúčovým cieľom pre sektor kakaových bôbov. Napriek rôznym iniciatívam sa jeho základné obchodné postupy doposiaľ nezmenili. Podľa organizácie Solidaridad, medzinárodnej občianskej spoločnosti, je k uzavretiu medzery v živiteľských príjmoch kľúčové zaplatiť vyššiu cenu malým farmárom, ktorí väčšinu kakaových bôbov vyrábajú, a zlepšiť postupy verejného obstarávania.
V rozsiahlom prieskume, ktorý zahŕňa takmer 10 000 farmárov v 18 krajinách na troch kontinentoch, vrátane malých farmárov z Pobrežia Slonoviny, Ghany a Nikaraguy. Small Farmer Atlas preskúma vnímanie malých farmárov v širokej škále tém týkajúcich sa udržateľnosti, s dôrazom na tri témy: prosperitu, inkluzivitu a rovnováhu s prírodou.
Podľa organizácie Solidaridad tvoria malé farmy 90 % zo svetových 570 miliónov fariem, ale často sú predbiehané v diskusiách o témach kritických pre ich obživu. Small Farmer Atlas je snahou pomôcť firmám, vládam a občianskej spoločnosti učiť sa z pohľadov farmárov na udržateľnosť.
„Farmárska práca je najdôležitejšou prácou na svete. Sú to pôvodní ovplyvňovatelia, ktorí formujú naše denné stravovanie. Názory a pohľady farmárov sú dôležité,“ hovorí Jeroen Douglas, výkonný riaditeľ Solidaridad Network. „Vyzývame firmy a vlády, aby to vzali na ďalšiu úroveň a skutočne zahrnuli farmárov do návrhu politík a postupov v oblasti získavania surovín.“
Atlas zahŕňa názory farmárov na otázky vrátane prosperity a príjmu, rokovacej moci, využívania pôdy a environmentálnej udržateľnosti. Špeciálne ženy uviedli, že majú obavy o svoju schopnosť dosiahnuť spravodlivý príjem, nájsť podporu na trhu a vyrábať v súlade s prírodným prostredím.
Okrem kakaa tento bohatý na údaje zdroj pokrýva sedem ďalších komodít: banány, kávu, bavlnu, palmový olej, sójové bôby, cukrovú trstinu a čaj. Osem komodít, ktoré sú zahrnuté v Atlase, produkuje približne 120 miliónov malých farmárov, hlavne v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike. V svojej správe sa Solidaridad zameriava na dve rozlišné kategórie malých farmárov:“

Polokomerční – Títo farmári obvykle predávajú veľkú časť svojej produkcie do hodnotových reťazcov komodít, ale často žijú v chudobe a spoliehajú sa na rôzne stratégie pre prežitie.

Malí komerční – Sú to farmári s pozemkami menšími než 20 hektárov. Sú dobre prepojení s domácimi a medzinárodnými hodnotovými reťazcami a poľnohospodárstvo môže byť životaschopnou stratégiou pre dosiahnutie životného príjmu. ‚Niektorí z týchto farmárov stále žijú pod hranicou chudoby, iní smerujú k dosiahnutiu životného príjmu, ale tieto farmári majú prostriedky a prístup potrebný na to, aby poľnohospodárstvo fungovalo. Aj napriek tomu výskum zistil, že väčšina z nich má negatívny pohľad na budúcnosť poľnohospodárstva,‘ zdôraznil prieskum.

Kľúčové zistenia zahŕňajú: Väčšina farmárov nemá dostatočný príjem na zvládnutie cenovej volatílnosti, čo mnohých vystavuje vážnym strátam. Viac než polovica všetkých farmárov, ktorí boli skúmaní, má pocit, že nemajú dostatočný prístup k trhom, financovaniu a informáciám na dosiahnutie úspechu. Problémy so zmenou klímy – kvalita pôdy, schopnosť prispôsobiť sa zmene klímy a prístup k vode – sú najväčším obavami farmárov.

Zmena klímy Pre mnohých farmárov sú dôsledky meniacej sa klímy ich najväčšou starosťou. Takmer dve tretiny farmárov skúmaných v Atlase sa snažia zvládnuť nedostatok zdrojov potrebných na prispôsobenie sa dôsledkom zmene klímy. Navyše, vo všetkých 18 krajinách, ktoré boli zahrnuté, farmári vyjadrujú vážne obavy o zhoršujúcu sa kvalitu pôdy a nedostatok vody.

60 % vyjadrilo vážne obavy o kvalitu svojej pôdy a schopnosť zlepšiť zdravie pôdy. 60 % vyjadrilo nespokojnosť so dostupnosťou vody na zavlažovanie. 57 % nemá prostriedky na prispôsobenie sa zmene klímy.

Viacej než polovica farmárov, ktorí boli interviewovaní, vyjadrila dôveru vo svoju schopnosť uspokojiť základné potreby. To naznačuje, že udržateľné opatrenia mali pozitívny vplyv, aj napriek pandémii a súvisiacemu hospodárskemu poklesu, keď bol prieskum uskutočnený. Napriek tomu väčšina farmárov vyjadruje, že nie sú dostatočne pripravení zvládať cenovú volatilitu alebo klimatické šoky. Solidaridad uviedla, že Small Farmer Atlas ukazuje potrebu dvoch kľúčových intervencií:

Podielanie sa na ziskoch v poľnohospodárskych hodnotových reťazcoch, ktoré priamo prospievajú farmárom a zlepšujú ich obchodný prípad, aby mohli investovať do svojich fariem a získať financie. Potreba systémovej zmeny, ktorá uprednostňuje pohľady malých farmárov a zakotvuje intervencie v ich potrebách.

„Nie sme spokojní s tým, ako sa udržateľné iniciatívy osvedčili pre farmárov. Napriek významu malých farmárov a desaťročiam podpory rozvoja sme doteraz nevytvorili správny obchodný prípad pre poľnohospodárstvo v rámci udržateľných hraníc,“ dodal Douglas.