Bude čokoláda len pre bohatych? 3949USD/T a zďaleka nekončíme…

7c3339f8-5beb-0a5f-7257-3b6d8f9d7af7

Komoditná burza 

Včera (9. Nov 2023) sa uzavrela komoditná burza s kakaovými bôbmi v New Yorku na úrovni 3949USD za metrickú tonu. Je to všetko výsledok nepriaznivého počasia, chorôb, a zvyšovania cien štátnou reguláciou v rovníkovej Afrike, rovnako aj a nízkym zberom úrody ako sme pred nedávnom informovali (EL NIŇO , GHANA ZVYŠUJE VÝKUPNÚ CENU KAKAOVÝ BÔBOV). Najbližšie týždne ukážu, na akú úroveň sa dokaže cena vyšplhať. Veľmi neradi by sme sa opakovali v tom, ako je aktuálne najvyššia cena za posledných 45 rokov, nakoľko je predpoklad lámania tohto rekordu takmer každý deň. Už v čase keď píšem tento príspevok, sme na cene 3956 USD za metrickú tonu. Podrobnejšie informácie o analýze si môžete prečítat pod grafom.

ice_now

 

Podrobnejšia analýza súčasného vývoja

Analytici vyjadrili obavy, že klimatické javisko El Niño by mohlo aj naďalej poškodzovať produkciu kakaa v západnej Afrike pre sezónu 2023-24. Globálne ceny kakaa sa v posledných týždňoch navršovali, a dosiahli svoje najvyššie hodnoty od roku 1977, kvôli obavám z počasia a slabým prognózam zberu od hlavných producentov. Podľa správy Reuters sa očakáva, že objemy kakaa dorazia do prístavov Cote d’Ivoire (Pobrežie Slonoviny) v prvých troch mesiacoch sezóny 2023/2024, a budú nižšie o 28,5 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Podľa kakaových farmárov, exportérov, a odpočítavačov strukov za to môžu nevyspytateľné klimatické podmienky. Očakávaný hlavný zber v Cote d’Ivoire sa bude skladať tento mesiac a bude pokračovať až do marca 2024, ale už teraz došlo k spomaleniu prílevu bôbov z fariem, kvôli neskorým a silným zrážkam. „Zber nie je oneskorený. Jednoducho momentálne nie je dosť kakaa a bude to extrémne náročná sezóna,“ povedal neznámy zdroj médiám. Analytici predpovedajú, že ročná produkcia kakaa v Cote d’Ivoire sa očakáva na úrovni približne 1,9 milióna ton v tejto sezóne, v porovnaní s takmer 2,3 miliónmi ton v minulej sezóne. Cote d’Ivoire tiež oznámil, že zvýšil cenu, ktorú platí farmárom za ich hlavnú úrodu. Zvýšenie na 1 000 CFA frankov ($1,61) za kilogram pre väčšiu z dvoch sezón zberu v roku 2023-24, oproti 900 CFA frankom zaplateným v roku 2022-23 – čo je nárast o 11 %. Na komoditných trhoch sa kakao tento rok posunulo na najvyššiu úroveň za 12 rokov potom, čo obavy o nepriaznivé počasie a choroby zmenili výhľady na úrodu v Cote d’Ivoire a Ghane, najväčších producentov kakaa na svete. Farmári v Cote d’Ivoire požadovali nárast ceny priamo od výrobcu o 44 % po nárast na trhu, ktorý by im umožnil zvýšiť investície do svojich fariem. Ghana v septembri zvýšila odmeny pre farmárov o 64 %, z časti aj na zníženie intenzity pašovania bôbov do susedných krajín, po tom čo sa v tomto roku oslabila miestna mena, informoval Bloomberg.

Bude čokoláda len pre bohatých ?

Súčasný vývoj cien na svetovom trhu významne mení cenu finálnych výrobkov z čokolády. V tomto období by sa mala pohybovať cena kakaových bôbov na burze medzi 2200 až 2500USD za metrickú tonu. Po zvýšení výkupných cien (v Ghane) z 667USD/T do roku 2022 na 1122USD/T a nakoniec na súčasných 1837USD/T predstavuje extrémny rast. Za 3 roky sa zmenila výkupná cena kakaových bobov takmer trojnásobne. Vývoj nie je ani zďaleka priaznivý, čokláda bola aj v minulosti veľmi luxusný a žiadaný produkt. Jediným svetlým bodom zostáva, stála vysoká kvalita výslednej suroviny. V dnešnej dobe je trh nastavený pre viaceré typy spotrebiteľov, čomu svedčia aj rôzne cenové kategórie čokoládových výrobkov na pultoch obchodov. Ako však aj u iných vecí, aj v čokoláde stále platí a bude platiť – kvalita je viac ako kvantita.