Hoci je cena kakaových bôbov vysoko, farmári nedostávajú zaplatené

nomoneynococoa

KOMODITNÁ BURZA

Ceny kakaových bôbov v New Yorku presiahli na začiatku týždňa rekordnú výšku 4 000 dolárov za tonu – pričom niektorí analytici predpovedajú nedostatok zásob v sezóne 2023-24, čo by mohlo ešte viac zdvihnúť ceny v priebehu nadchádzajúcich mesiacov. Trh tak reagoval na slabú úrodu kakaa v západnej Afrike, s rizikom vplyvu klimatických podmienok El Niño a na obavy z globálneho deficitu kakaových bôbov tretí rok po sebe, keďže bôby dosiahli najvyššiu úroveň na komoditných trhoch od roku 1978. 

farmári nedostávajú zaplatené

Existujú správy o sťažnostiach farmárov kakaa v Ghane, že im Cocobod – regulačný orgán krajiny, nezaplatil. To ešte viac zhoršilo už ťažkú situáciu po tom, čo boli niektoré spoločnosti obvinené, že nezaplatili farmárom plnú cenu za ich kakaové bôby. Podľa ghanaweb.com tvrdia farmári, že správna rada s nimi zaobchádzala nespravodlivo. Farmári sú zákonom povinní predávať svoje bôby Cocobodu, ale ten im nezaplatil. Cocobod vykazuje stratu šiesty rok a Ghanské národné združenie farmárov kakaa sa obáva, že niektorí z jeho členov by mohli byť nútení pašovať svoje zostávajúce bôby do susednej Cote d’Ivoire, aby ich predali. Reuters informoval, že Cocobod stále usiluje získať pôžičku na financovanie úrody 2023-24, kde v minulosti si požičiaval peniaze od obchodníkov s kakaom na financovanie svojich nákupov. Zatiaľ čo veľké čokoládové spoločnosti, ako je Mondelez International, zvýšili ceny niektorých svojich výrobkov vzhľadom na stúpajúce náklady na kakao a cukor, farmári bojujú o dôstojné živobytie. 

Africká platforma pre udržateľné kakaové hospodárstvo, ktorá spája občianske združenia z Pobrežia Slonoviny a Ghany, vydala vyhlásenie v ktorom tvrdí, že odvetvie odmieta platiť farmárom aktuálnu trhovú cenu bôbov plus diferenciálny životný príjem (LID), napriek sľubom tak urobiť.

V dôležitom vyhlásení, ktoré bolo zverejnené touto tlačovou správou, vyzýva Africká platforma pre udržateľné kakao vlády spotrebiteľských krajín, najmä Európskej únie, aby riešili túto situáciu. Tá podľa nej ohrozuje doterajšie úsilie o udržateľnosť pestovania bôbov, a záväzok k lepšiemu odmeňovaniu producentov. „Európska únia musí ukladať regulačné povinnosti spoločnostiam, aby ich nútila platiť producentom cenu dostatočne vysokú na poskytnutie primeranej životnej úrovne,“ uviedla výzva.

Africká platforma pre udržateľné kakaové hospodárstvo, ktorá bola založená v júli 2022 v Grand-Bassam, zahŕňa združenie Cote d’Ivoire pre udržateľné kakao (PICD) a Ghanské občianske združenie pre kakao (GCCP), a obe organizácie odsúdili tento najnovší zásah odvetvia do záväzku boja proti chudobe a práva farmárov na slušný príjem.

Diferenciálny životný príjem (LID) pre pestovateľov kakaa v týchto afrických krajinách bol zavedený v roku 2019 čokoládovým a kakaovým odvetvím ako cenový mechanizmus na riešenie problému nízkych príjmov pestovateľov kakaa v západnej Afrike, kde sa pestuje väčšina svetovej produkcie kakaových bôbov. LID je dodatočná platba pestovateľom bôbov na pomoc s dosiahnutím „životného príjmu“, ktorý je definovaný ako príjem nevyhnutný na udržanie slušnej životnej úrovne v ich konkrétnom regióne.

Africká platforma pre udržateľné kakaové hospodárstvo uviedla, že sa dozvedela z miestnych médií, o diskusiách medzi kupcami budúcich kontraktov na kakao a centrálnymi krajinami produkujúcimi kakao, o cenovom nesúhlase.

Na Pobreží Slonoviny a v Ghane, vytvorila situácia na trhu nádej na vyššiu cenu pre producentov kakaa, po rokoch nízkych cien. Ale farmárska cena bôbov pre sezónu 2023-2024 oznámená v oboch krajinách, neodrážala nárast ceny na svetovom trhu: 1 000 FCFA na Pobreží Slonoviny a 1 308,99 Cedi v Ghane. Ceny nie oveľa vyššie ako minulú sezónu, keď bola svetová cena kakaových bôbov nižšia. Navyše, tieto ceny pri farmárskych bránach, sú stále podstatne nižšie než to, čo je potrebné na pomoc farmárom dosiahnuť slušný príjem. K čomu sa zaviazali mnohé spoločnosti, uviedla vo vyhlásení Africká platforma pre udržateľné kakao.

Ako upozornila PICD minulý mesiac, táto situácia je tiež spôsobená tým, že všetky riziká padajú na plecia producentov, ktorí sú už aj tak veľmi vážne postihnutí zdieľaním ziskov generovaných odvetvím. Vyhlásenie zamestnanca spoločnosti v médiách, že nemôže kúpiť bôby „v súčasnej dobe“, pretože „pre nás to vytvára príliš veľa rizika, ak sa trh otočí a ceny klesnú“, presne ilustruje túto situáciu. Priestor kde veľké nadnárodné spoločnosti majú moc prenášať všetky riziká zmeny cien na producentov, z ktorých mnohí žijú v extrémnej chudobe.

Africká platforma pre udržateľné kakao povedala: „Toto nie je prijateľné. Aktuálne je v hre farmárska cena pre marketingový rok 2024-2025. Nemá zmysel mať o 5-6 mesiacov vysoké ceny, ak sú dnes všetky kontrakty predávané za nízku cenu. Cena farmárskej brány na ďalšiu sezónu bude nastavená na základe predaných kontraktov. Vyzývame odvetvie, aby nakúpilo bôby teraz, a ukončilo túto prax, ktorá je úplne v rozpore s ich záväzkami voči udržateľnosti a boju proti extrémnej chudobe producentov.“