2023

vývoj cien čokolády za predchádzajúcich 365dní

Viaceré nepriaznivé okolnosti mali v roku 2023 zásadný dopad na vývoj ceny na svetových trhoch. Dôsledkom toho, boli medziročné nárasty cien kakaových bôbov zasiahnuté. Analýza dát ukazuje, ako sa cena základnej suroviny pre výrobu čokolady posunula v období za posledných 365 dní. Dáta výchádzajú z komoditnej burzy ktorú sledujeme priebežne celý rok v spolupráci s dátovými analytikmi, výrobcami čokolády, výkupcami bôbov a meteorológmi v záujmových destináciach. 

front

KLIMATICKÉ ZÁSAHY

Už  jarný zber v roku 2023 začal vo zvýšených predajných cenách 2800 dolárov za tonu, na svetovom trhu s komoditami. Oproti roku 2022 keď sa v tom istom čase pohybovala cena na úrovni 2523 dolárov za tonu, čo predstavuje takmer 11% nárast ceny oproti predchadzajúcemu roku.  Najhorší vplyv počas leta mal však klimatický fenomén El Nino.

“El Nino a to, čo nazývame pozitívny Tropický Atlantický index, sú zodpovedné za aktívne trópy – rekordne teplé oceány obklopujúce západnú Afriku, zvyšujú vyparovanie morskej vody, a následné vylievanie nežiadúcich dažďov na kakaové plody. Pobrežie slonoviny a Ghana spolu tvoria 70% svetovej produkcie kakaa. Terajšia kakaová úroda je jednou z najhorších v posledných rokoch, a aktuálne dažde ešte zväčšia problémy s chorobami. Kombinácia problémov s hnojením minulý rok, spôsobila že poľnohospodári sa o svoje plantáže nemohli starať tak dobre ako obyčajne. Teraz máte kakaové plody hnijúce na častiach plantáží Ghany a pravdepodobne aj na pobreží slonoviny. „ pozorovateľ počasia Jim Roemer.

Počasie a zlé výsledky na farmách, mali spôsobiť pokles objemu produkcie o -24% v Ghane. Informácie z pobrežia slonoviny su neúplné, a tažko verifikovatelné. Celosvetový pokles produkcie kakaových bôbov na svete je na urovni 4%.

back

 

ZMENA VÝKUPNEJ CENY

Inflácia v Ghane ktorá je jedným z najväčších producentov kakaových bôbov na svete, dosahuje v roku 2023 úrovne 42,19%, toto má za dôsledok zmeny výkupnej ceny kakaových bôbov od 1.Okt 2023 z GH¢12,800(ghanski cedi) na GH¢20 943 ($1,837). Čo predstavuje nárast o viac ako 63% medziročne, kedže cena na rok 2022 bola taktiež zvýšená z GH¢7,600. Teda za 2 roky vzrástol výkup, z GH¢7,600 (2021) na GH¢12,800 (+68% na rok 2022) následne GH¢20 943(+63% na 2023), teda o 175%.

Tieto rozhodnutia mali za následok zmenu ceny výkupu aj v okolitých krajinách, aby sa zamedzilo pašovaniu bôbov do Ghany za účelom zvýšenia profitu. 

NEPOKOJE 

Africká platforma pre udržateľné kakaové hospodárstvo, ktorá spája občianske združenia z Pobrežia Slonoviny a Ghany, vydala vyhlásenie v ktorom tvrdí, že odvetvie odmieta platiť farmárom aktuálnu trhovú cenu bôbov plus diferenciálny životný príjem (LID), napriek sľubom tak urobiť. Následkom týchto okolností je spomalený zber kakaových bôbov na farmách, čo vzhľadom na zlé počasie malo za následok nedostatok kakových bôbov na svetovom trhu.

ruky

 

VÝVOJ CIEN ČOKOLÁDY

Počas celého roka môžme vidiet nepriaznivý vývoj ceny na svetovej burze. Jarný zber mal nárast v cene medziročne o 11% na čo analytici reagovali negatívne. Nečakali však čo príde. Nepriaznivá klíma spôsobila zdraženie, ktoré dosiahlo prvé maximum v Septembri, kedy medziročne vzrástla cena bôbov o 51% z  2263 dolárov za tonu (29.Sept 2022) na 3428 dolárov za tonu (29.Sept 2023). Následne zmenami výkupných cien v západnej afrike, na jeseň prináša ďaľšie zdraženie. 22. decembra 2023 sa dostáva na cenu 4311 dolárov za tonu, čo predstavuje skok o 71% oproti 22. decembru 2022 a 25% rast od 29. Sept., teda za 3 kalendárne mesiace. Zlý vplyv na cenu čokolády sa očakával aj zo strany cukru ktorý celoročne rástol, avšak cena sa koncom roka ustálila na cenách zo začiatku roka. 

graf

 ZÁVER

Za rok 2023 sa čokoládový svet zásadne zmenil. Nakoľko mnohý výrobcovia stále vyrábajú čokoládu zo zásob, je pravdepodobné že zmena cenových hladín bude na začiatku pozvolná. Čo sa však stane, ked sa zásoby minú, nedokážu odhadnúť ani analytici. Predpoklad rastu je neodvrátitelný nakoľko dopyt po kakaových bôboch zo strany producentov bude väčší a väčší. Práve tí menší výrobcovia čokolády budú schopní udržať rast cien na začiatku roka, ale to bude mať za príčinu veľké skokové zvýšenie, nakoľko ich produkcia je velmi malá, a budú nakupovať za vyššie sumy ako veľký hráči.