Valentín

madox_0_panic_on_comodity_trade_market_cartoon_style_--ar_32_f3c4bffa-db30-4e76-93bf-a102068a8b1b_1

Posledne týždne sme informovali o stave čokoládového sveta oveľa menej. Dôvodom bola ohromná neistota na trhoch s bôbmi, taktiež najväčšia čokoládová konferencia, zjazd WCF, a nakoniec zavedenie dane na cukor v Kolumbii. Začnime ale tými horšími správami.

Burza….

Asi sme si už zvykli na zlé správy, ktoré sme museli prekúsnuť od septembra.

Vzhľadom na blížiaci sa dátum spustenia „Regulácie EÚ o odlesňovaní“ ktorá ma priamy dopad na sedem komodít:

sója, hovädzie mäso, palmový olej, drevo, kakao, káva a arabská guma

Turbulencia na trhoch naberá obrátky. Panika sa spustila 8. januára, odkedy ceny takmer permanentne rastú. Za 36 dní sa cena zdvihla z 4094 dolárov za metrickú tonu kakaových bôbov, na neuveriteľných 6001 dolárov za metrickú tonu, k včerajšiemu dátumu 13.2.2024. Zmena predstavuje zdraženie o 46,5 % na základnej surovine. Rast ceny bol čiastočne očakávaný, nakoľko regulácia vstupuje do plnej platnosti od 30. decembra 2024. Síce mali všetci zainteresovaní, of farmárov až po výrobcov, dostatok času na implementáciu, zdá sa však, že 18 mesiacov (od 29. júna 2023) očividne nestačí. Nikto nedokáže v dnešnej dobe odhadnúť kam sa cena kakaových bôbov nakoniec vyšplhá, žiaľ je ale nepravdepodobné, že by malo dôjsť k výraznejšej úprave smerom dolu. 

Za posledné 3 týždne evidujeme u mnohých výrobcov nedostatočnú produkciu, najmä kakaových práškov (kakao) a tiež kakaového masla. Najväčší problém s tým samozrejme majú malí výrobcovia, ktorí kupovali kakaové bôby za spotové ceny. Tým však držali cenu výrobkov umelo pod reálnu hranicu. Nakoľko sa za posledných viac než 6 mesiacov nedajú kúpiť kakaové bôby za lukratívnu cenu, kríza ich zasiahne najviac. 

 

„Obchodníci tiež boli opatrní, že nedostatok kakaa by sa mohol predĺžiť do ďalšieho rokA, pričom chýbajúce objemy z tohtoročnej úrody budú musieť byť doplnené bôbmi z nasledujúcej. Analytik z Citigroup Inc. povedal agentúre Bloomberg, že kvôli tomu by sa cena kakaa mohla dostať na úroveň až 10 000 dolárov za tonu“ 

januar

Čokoláda z Kolumbie nikoho nazachráni…

nakoľko sa odlesňovací program týka komodity ako takej, zasiahol produkciu na celom svete. Niektoré krajiny však ešte pridali záťaž na celý sektor. Kolumbia je veľmi malým producentom, ktorý vyrába len do 1% svetovej produkcie kakaových bôbov. Majoritnú časť však spracováva sama, a dodáva už vo forme čokolády na trhy v EU, USA, Číne či Japonsku.

Nakoľko sa vláda úspešne zaradila ku krajinám ktoré zaviedli daň na cukor, týka sa to aj výrobkov z kakaových bôbov. Nové daňové zataženie nabieha v postupných krokoch, od súčasných už platných 10%, na 15% do konca roka 2024, až na konečných 20% v roku 2025. 

Ako sa s týmto dokážu vysporiadať lokálny producenti, uvidíme postupom času. Ako zaujimavosť, daň na cukor maju v rôznych formách tieto krajiny: Americká Samoa, Bahrajn, Barbados, Belgicko, Bermuda, Brunej, Čile, Cookove ostrovy, Dominika, Ekvádor, Estónsko, Fidži, Fínsko, Francúzsko, Francúzska Polynézia, Guam, Maďarsko, India, Írsko, Kiribati, Lotyšsko, Malajzia, Maldivy, Marshallove ostrovy, Maurícius, Mexiko, Maroko, Nauru, Nová Kaledónia, Nigéria, Niue, Severné Mariány, Nórsko, Omán, Panama, Peru, Filipíny, Poľsko, Portugalsko, Katar, Samoa, Saudská Arábia, Seychely, Južná Afrika, Španielsko, Srí Lanka, Svätá Helena, Thajsko, Tonga, Tuvalu, Spojené arabské emiráty, Spojené kráľovstvo, Vanuatu, Wallis a Futuna 

 

WCF (SVETOVÉ ZDRUŽENIA KAKAA)

V úvodných poznámkach, na tohtoročnom Zjazde partnerstva Svetového združenia kakaa v Amsterdame, povedal Chris Vincent prezident WCF, že tohtoročná téma konferencie, „zarovnávanie pre globálnu akciu“, zdôrazňuje kritické prepojenie medzi krajinami produkujúcimi kakao, a spotrebiteľskými krajinami. Najmä v súvislosti s legislatívou, ako je Európska únia proti odlesňovaniu (EUDR).

S novým vedením, na mieste povedal, že WCF je pripravené na mnohé významné výzvy, ktoré nás čakajú, a že bude využívať svoj vplyv ako zhromažďovateľ. Aby presiahol historické hranice a pomáhal podporovať spoluprácu a partnerstvo, nielen medzi členmi WCF, ale aj medzi všetkými zainteresovanými stranami, ktoré sú investované do dosiahnutia výsledkov.

Pokiaľ ide o zdroje, WCF sa bude sústrediť na obmedzený počet kľúčových iniciatív, s cieľom maximalizovať účinky. Ako je napríklad vypracovanie široko prijímaného datasetu o odlesňovaní v priemysle, a implementácia afrického regionálneho štandardu. WCF sa zaviazala k tomu, že bude vytvárať a viesť spoločné programy, ktoré prinášajú systémové zmeny. Tie sú symbolizované revolučnou iniciatívou Cacao & Forests Initiative (CFI) a ďalšími programami, ktoré sú zosúladené s cieľmi udržateľnosti produkujúcich krajín.

Povedal, že problémy s príjmom poľnohospodárov, podporujú obe oblasti zamerania, ako je detská práca a odlesňovanie. „Zlepšovanie príjmu poľnohospodárov musí ostať v popredí všetkého, čo robíme.“

Nadchádzajúci rok bude s rastúcimi cenami kakaa náročný, varoval. Aj napriek pokroku, detská práca zostáva veľkou výzvou v komunitách produkujúcich kakao, a v iných odvetviach.

„Ide o komplexný, viacrozmerný problém, ktorý vyžaduje mnoho rôznych riešení, ktoré sa navzájom prelínajú, aby dosiahli výsledky. Náš program sa bude sústrediť na konkrétne oblasti systémových zmien, kde môže WCF vyvíjať najväčší vplyv.“

zjazd